Antalya’da muz üreticilerinin soğuk hava nöbeti
Antalya Manavgat, son 10 yılda yaptığı yatırımlarla 20 bin dönümlük örtülü alana muz dikerek Türkiye’nin muz üretim merkezi haline geldi.
Havaların soğuduğu son günlerde Manavgatlı üreticiler seraların sıcaklığını 7 derecede tutmak için büyük çaba harcıyor.
Üreticiler, seralarda kullanılan çeşitli iklimlendirme sistemleri ile muz bitkisini korumayı ve verimi izlemeyi hedefliyor.
Hava sıcaklığı 7 dereceye düştüğünde otomatik olarak devreye giren iklimlendirme sistemlerinin yanı sıra klasik yöntemlerle seraların ısısı muhafaza edilmeye çalışılıyor.
Sisleme ve dumanlama sistemi kullanılmaktadır.
Üreticiler, sisleme ve tütsüleme yönteminin yanı sıra, iklimlendirme sistemlerinden termosifon sistemiyle ısıtılan veya yer altından çekilen 22 derecelik suyun buharını da kullanıyor.
Manavgat’ta 12 dönümlük kapalı muz serasına sahip olan Hasan Çetin ve Hasan Göktaş, soğuk gecelerde seradaki bitkileri korumanın önemine değindi.
“7 derecenin altına düşmemeli”
Muzun tropikal bir çeşit olduğunu ve büyük sıcaklık dalgalanmalarına dayanamadığını belirten Hasan Göktaş, sıcaklık 7 derecenin altına düşerse muz bitkisinin gerginliğe girdiğini ve işte verim kaybı yaşandığını söyledi.
“Seraya karbondioksit gazı salıyoruz”
Seranın ısısını korumak için karbondioksit emisyonunu ve yer altından çıkan sıcak su buharını kullandıklarını anlatan Göktaş, şöyle konuştu: “Seralarda sıcaklık 7 dereceye yaklaştığında kutulara aldığımız karbondioksit gazını seraya salıyoruz. Bunun 2 türlü faydası var. Yukarıdan gelen soğuk hava ile muz bitkisi arasında bir bariyer oluşturarak muz bitkisi arasında bir bariyer oluşturuyor. soğuk havanın aşağı geçmesini sağlar.Aynı zamanda karbondioksit olduğu için bitkinin fotosentez yapmasını ve canlı kalmasını sağlar.”söz konusu.
“Su tüm serayı borularla dolaştırır”
Karbondioksit emisyonunun yanı sıra yerin 110 metre altındaki artezyenden su çıkardıklarını anlatan Göktaş, şöyle konuştu: “Çıkardığımız bu suyun sıcaklığı 22 derece civarında. Yerden yaklaşık 1,5 metre yüksekliğe kurduğumuz borularla su tüm serada sirküle ediyor. Boruların her metresinde mikro başlıklı fıskiyeler var. . Buradan çıkan su, soğuk havanın etkisiyle buharlaşarak sıcaklığın sabit kalmasına yardımcı olur.”dedi.
“Muz çok fazla sıcaklık dalgalanmasını sevmez”
Muz bitkisinin soğuktan korunmasının diğer sera bitkilerinden farklı olduğuna dikkati çeken Göktaş, şöyle konuştu: “Muz sıcaklık dalgalanmalarını pek sevmez. Sıcaklığın sabit kalması gerekir. Bu nedenle biz muz yetiştiricileri akşam 21:00’den güneş doğup dışarısı ısınana kadar seradan çıkamıyoruz.”söz konusu.