Uluslararası Adalet Divanı, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı davadaki taleplerin çoğunu reddetti
Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Rusya’ya karşı açılan davada, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları finanse ettiği ve Kırım’daki çok etnikli toplumsal yapıyı bozarak uluslararası anlaşmaları ihlal ettiği gerekçesiyle Ukrayna’nın taleplerinin çoğunu reddederken, Rusya anlaşmaların bazı yönlerini ihlal etti.
BM’nin yargı organı UAD, Rusya’nın Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme (CERD) ve Cinsiyet Ayrımının Önlenmesi Sözleşmesi’nin birçok maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle Ukrayna’nın açtığı davada nihai kararını açıkladı. Terörizmin Finansmanı (ICSFT).
Kararın açıklandığı oturumda Ukrayna tarafını Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Hukuk Genel Müdürü Oksana Zolotaryova temsil ederken, Rusya tarafını ise Büyükelçi Gennady Kuzmin ve avukat temsil etti. Kirill Udovichenko.
Terörün finansmanı
Kararı okuyan UAD’nin ABD Baş Hakimi Joan Donoghue, Ukrayna’daki mevcut durumun, söz konusu olayların başladığı 2014 yılından çok farklı olduğunu belirtti.
Kararda, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara silah sağlanmasının Terörizmin Finansmanı Sözleşmesi kapsamına girmediği, sadece para ve para eşdeğerlerinin terörün finansmanı kapsamına alındığı belirtildi.
Kararda, Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları finanse ettiği yönündeki iddialarını gerektiği gibi soruşturmayarak Terörizmin Finansmanına İlişkin Sözleşme’yi ihlal ettiği belirtilirken, Ukrayna’nın Rusya’nın ICSFT’nin birçok yönünü ihlal ettiği yönündeki iddialarının da şu şekilde olduğu ifade edildi: yeterince kanıtlanmamıştır. .
Mahkeme, Ukrayna’nın Rusya’nın ICSFT’nin diğer unsurlarını ihlal ettiği yönündeki diğer tüm iddialarını reddetti.
ırkçılık
Kararda, Rusya’nın Kırım’da Ukrayna dilinde eğitime kısıtlama getirmesinin Irk Ayrımcılığına Dair Sözleşme’nin 2. ve 5. maddelerinin ihlali olduğu belirtilirken, Ukrayna’nın CERD kapsamındaki diğer tüm taleplerinin de reddedildiği belirtildi.
Kararda ayrıca Rusya’nın, yargılama süreci devam ederken Kırım parlamentosuna yönelik kısıtlamaları kaldırmasını ve durumu daha da kötüleştirmemesini emreden 19 Nisan 2017 tarihli ihtiyati tedbirleri ihlal ettiği belirtildi.
Dava, Terörizmin Finansmanı Sözleşmesi’nin ihlali gerekçesiyle Mahkeme önüne getirilen ilk uyuşmazlık olma özelliği taşıyor.
Ukrayna’nın Rusya’ya açtığı davalar
Ukrayna, 16 Ocak 2017’de UAD’ye sunduğu davada, Rusya’nın ICSFT kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini ve 2014 yılından bu yana Ukrayna Devleti’nin doğu Ukrayna’daki otoritesine karşı silahlı ayaklanma başlattığını iddia etmişti.
Ukrayna ayrıca Rusya Federasyonu’nun 2014 yılından bu yana CERD kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini ve Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde “Rus olmayan etnik gruplara karşı şiddet ve sindirme ortamı” yarattığını iddia etti.
Ukrayna, Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesi de dahil olmak üzere ülkenin doğusundaki saldırılar ve suçlar nedeniyle Rusya’dan tazminat ödemesini talep etmişti.
Ukrayna’nın iddiasına göre, Rusya destekli isyancılar 17 Temmuz 2014’te Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı uçağı düşürerek 298 yolcu ve mürettebatın tamamının ölümüne yol açmıştı.
Rusya olaya karıştığını inkar ederken, Hollanda’daki yerel bir mahkeme, Kasım 2022’deki saldırıdaki rollerinden dolayı iki Rus ve Moskova yanlısı bir Ukraynalıyı suçlu buldu ve gıyablarında ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.
Hollanda ve Ukrayna’nın yanı sıra MH17 nedeniyle Rusya’ya karşı açılan dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde devam ediyor.
Bugün son kararı verilen davaya ek olarak, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı UAD’de Soykırım Sözleşmesi’nin ihlaline ilişkin açtığı ikinci bir dava daha var.
1948 Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme’nin ihlaline ilişkin ikinci davada “yargılama ve kabul edilebilirlik” kurallarına ilişkin karar Cuma günü açıklanacak.